Zlatorog v Domžalah izenačil serijo

Po trojki Jeftića 5 sekund pred koncem drugega finala v Domžalah (55:52) je Zlatorog izenačil serijo na 1:1. Tretja tekma v petek, ob 18.00, v Treh lilijah.

VIDEO: ODLOČILNA TROJKA DEJANA JEFTIĆA ZA ZMAGO

Zlatorog je z zmago naredil, po teniško rečeno, ‘rebreak’ in žogico oziroma prednost domače dvorane vrnil na svojo stran. Tako ostaja v igri za naslov državnega prvaka, ki ga v dosedanjih treh poskusih igranja v finalih še ni osvojil. Prvo tekmo v nedeljo v Laškem so Domžalčani dobili s 64:62.

Izenačenje po drugi tekmi je najbolj pogost rezultat v finalih državnih prvenstev. Tako je bilo v trinajstih primerih, enajstkrat pa je bilo 2:0, od tega se je nato finale devetkrat končal z maksimalnih 3:0. V zadnjih trinajstih sezonah so bile ekipe kar desetkrat po prvih dveh finalnih tekmah izenačene.

Medtem ko so bili na prvi tekmi večji del v vodstvu gostje, so tokrat ritem igre narekovali Laščani. V obrambi so tekmecu pustili manj prostora kot v Treh lilijah, zato je bil ta v napadu manj natančen in posledično je bilo tudi število košev nižje. Helios Suns je v prvi četrtini dosegel zgolj deset točk in zaostajal 10:19, po šestnajstih minutah pa je bil ob zgolj tretjinskem metu pri prav toliko točkah. Razlika na semaforju je tedaj prvič doseglo dvomestno številko – 26:16.

Domžalčani so nato pred koncem vsake četrtine znižali zaostanek in poskrbeli za navdušenje povsem polne Hale Komunalnega centra. Tako so na odmor odšli s tremi točkami manj kot Zlatorog, pred zadnjo četrtino pa so imeli zgolj dve točki zaostanka (44:42), čeprav je bilo v 28. minuti še 44:34.

Zadnja četrtina je bila tako spet izenačena in napeta, zmagovalca pa so odločale malenkosti. Helios Suns je prvič na tekmi povedel v 36. minuti z 48:46. Prednost je nato nagradil na 52:48, vendar pa podobno kot na prvi tekmi v Laškem nato ni več zadel koša. V zadnjih dveh minutah in pol so Laščani naredili delni izid 7:0, odločilni koš za zmago pa je pet sekund pred koncem zadel Dejan Jeftić. Iz težkega položaja je pri 52:52 zadel trojko za veliko slavje združenih navijačev iz okolice Celja na tribunah in košarkarjev Zlatoroga na parketu.

Prvi strelec tekme je bil tokrat Miha Vašl, ki je ob 20 točkah zbral osem skokov in zadel tri trojke. Chris Booker je imel deset točk in deset skokov, pri domačih, ki so zadeli zgolj dve trojki in skok izgubili s 27:40, pa sta do dvomestnih številk prišla Marjan Čakarun (15 točk, 8 skokov) in Đorđe Lelić (11 točk).

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:

“Ta tekma je bila podobna tisti prvi v Laškem. Napeta je bila od začetka do konca, ne preveč lepa na pogled, a za gledalce kljub temu zanimiva. Tekmo smo tokrat začeli bolje, igrali osredotočeno 30 minut, in si priigrali visoko razliko. Potem so prišle črne minute, ko smo po agresivni igri Helios Sunsev v obrambi izgubili tri žoge. Tekmeci so dosegli nekaj lahkih košev, se približali in nas tudi ujeli. Na koncu smo vseeno zmogli toliko moči in osredotočenosti, da je Jeftić zadel odločilno trojko. Stvar posameznika je, če je naša zmaga zaslužena ali nezaslužena. V Domžale smo prišli po zmago in jo dobili. Po tekmi je potrebna analiza, saj si v petek ne želimo ponavljati istih napak. Želimo obraniti prednost domačega igrišča. Fantje se zavedajo pomembnosti te tretje tekme, ki jo bomo skušali dobiti in priti do vodstva z 2:1 v zmagah.”

Miha Vašl, košarkar Zlatoroga Laško:

“V prvem polčasu smo igrali odlično, predvsem v obrambi, tudi napad nam je stekel, in na glavni odmor smo odšli s šestimi točkami naskoka. Nato smo v drugem polčasu prednost še dvignili, vendar pa so Helios Sunsi začeli igrati agresivno, saj niso imeli kaj izgubiti. Nekaj akcij smo odigrali nezbrano, odvzeli so nam nekaj žog, sledili pa so lahki koši. Vesel sem, da je bila sreča kljub temu tokrat na naši strani, in da smo v Domžalah zabeležili zmago.”

LIGA NOVA KBM, FINALE:

2. tekma:
HELIOS SUNS : ZLATOROG LAŠKO 52:55 (10:19, 16:13, 16:12, 10:11)
Čakarun 15 (8 skokov), Lelić 11; Vašl 20 (8 skokov), Booker 10 (10 skokov).

STATISTIKA

3. tekma, petek, 3. junija, ob 18.00:
ZLATOROG LAŠKO : HELIOS SUNS (prenos na TV Slovenija 2 in Šport TV 1)

4. tekma, nedelja, 5. junija, ob 18.00:
HELIOS SUNS : ZLATOROG LAŠKO (prenos na TV Slovenija 2 in Šport TV 1)

Morebitna peta tekma bo na sporedu v sredo, 8. junija, ob 18.00.

Že odigrano:

ZLATOROG LAŠKO : HELIOS SUNS 62:64 (15:15, 15:18, 19:19, 13:12)
Vašl 16, Booker 12 (15 skokov); Čakarun 21 (9 skokov), Močnik 13 (6 podaj).

STATISTIKA

Deli z ostalimi
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email