Z dvignjeno glavo naprej

Košarkarjem Zlatoroga iz Laškega je minulo sezono še drugič zapored uspelo zaključiti med najboljšimi štirimi ekipami državnega prvenstva. Če so sezono 2015/16 po porazu v velikem finalu Lige Nova KBM proti Helios Suns sklenili tik pod vrhom, so bili tokrat zgolj zmago oddaljeni od nove uvrstitve v finale.

Sezono 2016/17 so Laščani začeli silovito. Na uvodnih desetih tekmah so kar devetkrat zmagali in Ligo za prvaka začeli iz tretjega mesta po prvem delu prvenstva. Tudi drugi del je Zlatorog pričel s tremi zmagami na uvodnih štirih tekmah, sledil pa je manjši padec v formi, zaradi katere so morali košarkarji iz mesta ob Savinji vse do zadnjega kola trepetati za mesto v polfinalu.

Tako so v devetem kolu tesno izgubili v Hali Tivoli proti Union Olimpiji (87:88), nato pa v Treh lilijah z zanesljivo in zrelo igro ugnali Hopse s Polzele (71:67), in si tako zagotovili mesto med najboljšimi štirimi moštvi v Sloveniji.

V polfinale so Laščani vstopili iz tretjega mesta, za vstop v finale pa so se v Štajerskem obračunu pomerili z Rogaško.

Po tem, ko so z eno izmed najboljših predstav sezone zmago slavili na prvi tekmi polfinalnega niza v Rogaški Slatini, so izbranci Aleša Pipana klonili na drugi tekmi v Laškem (66:76) in nato še na tretji tekmi, ki je bila v Rogaški Slatini (57:74). Še dobrih šest minut pred koncem druge tekme so imeli Laščani v rokah vodstvo s petimi točkami razlike (62:57), nato pa so do konca tekme dosegli zgolj štiri točke, Slatničani pa na drugi strani kar 19. Uvrstitev v finale je bila tako zelo blizu.

Enako velja tudi za Pokal Spar ter Pokal Sixt Alpe Adria. Slednjega so Laščani sklenili v polfinalu po tem, ko so proti MBK Rieker COM-therm Komarnu najprej izgubili na gostovanju na Slovaškem (68:80), nato pa v Treh lilijah na drugi tekmi zmagali z 72:67, a je bil zaostanek iz prve tekme na žalost previsok. V slovenskem pokalnem tekmovanju se je moštvu Aleša Pipana ustavilo v polfinalu proti kasnejšim zmagovalcem Pokala Spar, košarkarjem Uniona Olimpije (49:67).

V tej sezoni so se košarkarji Zlatoroga izkazali tudi z individualnimi predstavami. Na samem začetku, je bil za najkoristnejšega igralca prvega kola izbran Urban Durnik, ki je ob visoki zmagi nad Portorožem (93:68), v 24 minutah, preživetih na parketu, dosegel 17 točk, zbral šest skokov, soigralcem podelil tri podaje, nasprotnikom pa dve blokadi. Tudi v tretjem kolu je najkoristnejši igralec prihajal iz vrst Zlatoroga. Igor Tratnik je ob zmagi proti Tajfunu (85:59) tekmo zaključil z dvojnim dvojčkom (22 točk, 11 skokov), ob tem pa v statistiko vpisal še po tri podaje, pridobljene žoge ter blokade.

Tudi v drugem delu so Laščani nadaljevali z odličnimi predstavami. V četrtem kolu Lige za prvaka sta bila za najkoristnejšega igralca izbrana kar dva košarkarja Zlatoroga, Tratnik in Jan Špan. Slednji je dvoboj z Union Olimpijo (77:64) sklenil s 14 točkami, desetimi podajami, petimi pridobljenimi žogami ter tremi skoki, Tratnik pa je vknjižil 18 točk, devet skokov, po tri podaje in blokade, ter eno pridobljeno žogo.

Tratnik si je naziv najkoristnejšega igralca kola razdelil tudi v sedmem kolu Lige za prvaka, ki pa je bilo na žalost njegovo zadnje v tej sezoni. Tekmo s Helios Suns (74:67) je sklenil z 22 točkami, šestimi skoki, štirimi podajami, dvema blokadama ter eno pridobljeno žogo, a zaradi poškodbe kolena tudi sklenil sezono.

V odločilne tekme sezone so se Laščani tako podali brez svojega najboljšega strelca in skakalca. Tratnik je namreč v povprečju dosegal 16,9 točk ter 7,5 skokov na tekmo, in bil tako ne le prvi strelec ekipe, ampak tudi drugi strelec ter četrti skakalec državnega prvenstva, in prav njegova odsotnost, hkrati pa tudi odsotnost Špana na odločilni polfinalni tekmi, sta zagotovo botrovali k prezgodnjemu zaključku sezone za ekipo Zlatoroga iz Laškega.

Ne glede na vse, so lahko Laščani izjemno zadovoljni s potekom sezone. Članska ekipa je bila sestavljena iz kar šestih igralcev, starih 20 let ali manj, ki so tako dobili priložnost, da se razvijajo v Ligi Nova KBM, Pokalu Spar in Pokalu Sixt Alpe Adria, torej kar v kar treh različnih tekmovanjih, v katerih so se Laščani prebili do polfinala.

VSE TEKME ZLATOROGA LAŠKEGA V SEZONI 2016/17

Deli z ostalimi
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email