Helios v Laškem do prednosti 1:0

Prva tekma finala Lige Nove KBM se za košarkarje Zlatoroga ni končala dobro – Helios Sunsi so bili v Laškem boljši s 64:62. Druga tekma v torek.

Do uspeha so Domžalčani prišli v dvorani Tri lilije, ki je do zdaj v slovenskem prvenstvu veljala za skoraj neosvojljivo trdnjavo. Zlatorog je namreč v njej izgubil le eno tekmo v celi sezoni, 27. februarja proti Rogaški, se pravi, da Laščani več kot tri mesece ali devet tekem niso izgubili na domačem parketu.

A Domžalčani, ki so po daljšem času nastopili v skoraj kompletni postavi, saj se jim je pridružil kapetan Željko Zagorac, so se tokrat hrabro postavili po robu Zlatorogu in v dramatični končnici prišli do zaslužene zmage. Helios Suns je namreč vodil večji del drugega polčasa, ni pa znal zaključiti tekme nekaj minut pred koncem, ko je imel kar nekaj napadov zapored za vodstvo z desetimi točkami naskoka. Gostom se je ustavilo pri 63:56 štiri minute in pol pred koncem.

Žoga ni šla skozi obroč, varovanci domačega stratega Aleša Pipana pa so strelski mrk gostov izkoristili in se 1:45 pred koncem približali na 62:63. V napeti končnici so odločali živci in malenkosti. Edini koš Helios Suns do konca je 25 sekund pred iztekom tekme zadel Luka Vončina, Zlatorog, ki je sicer igral brez svojega prvega strelca in skakalca Jamarja Abramsa, pa je v zadnjem napadu kar štirikrat poskusil izenačiti. Chris Booker (12 točk, 15 skokov) je bil dvakrat nenatančen, Goran Jurak prav tako ni zadel cilja, tik ob koncu pa je zgrešil še Dejan Jeftić.

Prvi strelec tekme je bil Marja Čakarun, ki je za Helios dosegel 21 točk in 9 skokov (indeks 24). Trinajst točk je dodal Jan Močnik (6 podaj), 12 jih je zbral Djordje Lelić, osem in 12 skokov pa Hugh Robertson. Pri Zlatorogu je največ točk vknjižil Miha Vašl (16).

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:

“Mi nismo igrali tako kot znamo. Delali smo stvari, ki jih navadno ne delamo in po dolgem času izgubili tekmo na parketu Treh lilij. V napadu smo napravili preveč napak, v obrambi pa tekmecem puščali preveč prostora. Helios Sunsev se tako ne da premagati. Kar je, je. V ponedeljek bomo vse skupaj analizirali, se začeli pripravljati na tekmo v Domžalah in tekmecem tam skušali vrniti milo za drago.”

Goran Jurak, košarkar Zlatoroga Laško:

“Srečanje smo odigrali zelo slabo, nismo bili razpoloženi niti pri metih. Helios Sunsi so igrali zelo agresivno in povsem zasluženo zmagali. Toda to je šele prva tekma, upam da se jim v torek v Domžalah oddolžimo in si znova priborimo prednost domačega igrišča. Čestitke nasprotnikom za zmago.”

LIGA NOVA KBM, FINALE:

1. tekma:
ZLATOROG LAŠKO : HELIOS SUNS 62:64 (15:15, 15:18, 19:19, 13:12)
Vašl 16, Booker 12 (15 skokov); Čakarun 21 (9 skokov), Močnik 13 (6 podaj).

STATISTIKA

2. tekma, torek, 31. maja, ob 18.00:
HELIOS SUNS : ZLATOROG LAŠKO (prenos na TV Slovenija 2 in Šport TV 1)

3. tekma, petek, 3. junija, ob 18.00:
ZLATOROG LAŠKO : HELIOS SUNS (prenos na TV Slovenija 2 in Šport TV 1)

Morebitni četrta in peta tekma bosta na sporedu v nedeljo, 5., oziroma sredo, 8. junija, obe ob 18.00.

Deli z ostalimi
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email