Poraz v Treh lilijah, odločala bo tretja tekma

Moštvo Zlatoroga iz Laškega je na drugi polfinalni tekmi Lige Nova KBM na domačem parketu izgubilo proti Rogaški s 66:76, in tako zapravilo priložnost, da se že po dveh tekmah polfinalnega niza prebije v veliki finale državnega prvenstva. Drugi udeleženec finala bo torej znan v petek, ko se bosta ekipi znova pomerili med seboj.

Tekma v Rogaški Slatini se bo v petek začela ob 18.00. Zmagovalec se bo v finalnem nizu pomeril z ljubljansko Union Olimpijo, ki je v torek v Stožicah še drugič ugnala novomeško Krko in se po letu 2014 znova prebila med dve najboljši ekipi državnega prvenstva.

Po izenačenem prvem polčasu, v katerem si nobena od ekip ni uspela priigrati občutnejše prednosti, še največ je vodil Zlatorog, dvakrat s petimi točkami razlike (19:14, 22:17), se je tekma razživela v tretji in zadnji četrtini. Po tem, ko so se Laščani najprej oddaljili na 45:39, so se Slatničani po nizu petih zaporednih točk približali, a sta z dvema zadetima metoma za tri točke udarila Nejc Barič in Jan Špan in poskrbela za vodstvo finalistov državnega prvenstva iz minule sezone z 51:45.

Prednost s šestimi točkami razlike (55:49) so imeli košarkarji iz mesta ob Savinji tudi pred začetkom zadnjega dela igre, a kljub temu, da so Laščani vztrajno bežali, jim Slatničani niso pustili, da se preveč oddaljijo.

Košarkarji Rogaške so srečanje v svojo korist obrnili z delnim izidom 14:2, po tem, ko je Zlatorog povedel z 62:57. Slabi dve minuti pred koncem tekme je semafor v Treh lilijah kazal 74:66 v korist gostov, ki so v končnici ohranili mirne živce, in dvoboj mirno pripeljali do konca. V zadnjih šestih minutah tekme so Slatničani dosegli kar 20 točk, Laščani zgolj štiri.

V dresu ekipe iz Laškega je bil najbolj razpoložen Nejc Barič z 19 točkami in sedmimi podajami. Jan Špan je v statistiko vpisal 11, Matej Krušič pa deset točk. Ramo Rizvić in Urban Durnik sta se ustavila pri devetih točkah. Pri Rogaški je dvojni dvojček z 21 točkami in 11 skoki vknjižil Taylor Maurice Johns.

Petkova tretja polfinalna tekma bo torej dala odgovor, katera ekipa se bo v velikem finalu Lige Nova KBM pridružila Union Olimpiji. Če bo to uspelo Zlatorogu, bomo v finalu po letu 2004 znova spremljali pivovarski dvoboj, Laščani pa bodo v finalu zaigrali še drugo sezono zapored. Rogaška je v finalu nazadnje zaigrala v sezoni 2014/15, ko je z 1:3 v zmagah izgubila proti Tajfunu.

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laškega:
“Čestitke ekipi Rogaške za zasluženo zmago. Košarkarji Damjana Novakovića so bili preprosto boljša ekipa. Moji fantje niso bili pravi. V dvoboj smo vstopili preslabo in premehko. Imeli smo kar nekaj priložnosti, da se oddaljimo od Slatničanov, a jih nismo znali izkoristiti. V zadnji četrtini so bili odločilni predvsem odlični skoki v napadu košarkarjev Rogaške ter večja zbranost. Veliko mojih fantov še nikoli ni bilo v takšni situaciji, kot je polfinale državnega prvenstva. Na žalost nam ni pomagal tudi domač teren. Zdaj se je potrebno zbrati in pozabiti na vse skupaj, saj je jutri nov dan. Pogledati moramo, kaj smo počeli narobe in skušati v enem dnevu popraviti naše napake. Predvsem si želim, da na tretji tekmi ne bomo ponavljali napak iz te druge tekme polfinala. Na petkovi tekmi moramo dati vse od sebe in le tako bomo prišli do željenega nastopa v finalu Lige Nova KBM.”

Nejc Barič, igralec Zlatoroga Laškega:
“Skozi celotno tekmo se nam ni uspelo pretirano oddaljiti od Rogaške. Vsakič, ko nam je uspelo pobegniti na pet, šest točk naskoka, so se Slatničani po naši slabi obrambi s košem vrnili v igro. V zadnji četrtini nam je zmanjkalo moči, tudi osredotočenost ni bila več tista prava. Zagotovo smo tekmo izgubili tudi zaradi slabega skoka v obrambi.”

LIGA NOVA KBM, POLFINALE, 2. TEKMA

Laško, sreda, 10. maj:

ZLATOROG LAŠKO : ROGAŠKA 66:76 (20:17, 18:20, 17:12, 11:27) [1:1]*
Zlatorog Laško:
Rizvić 9 (7 podaj), Barič 19 (7 podaj) Durnik 9, Špan 11, Krušič 10, Ledl 2, Kobić, Tomažič, Miljković 6 (11 skokov), Rubinštajn, Mulaomerović.
Rogaška: Johns 21 (11 skokov), Đuranović 4, Davis ml. 17 (7 podaj), Drobnjak 14, Ferme 3, Božak, Fon 14, Šantelj 3 (5 skokov), Grušovnik, Vujačič, Čamdžić.

STATISTIKA

LIGA NOVA KBM, POLFINALE, 3. TEKMA

Rogaška Slatina, petek, 12. maj, ob 18.00:

ROGAŠKA : ZLATOROG LAŠKO

LIGA NOVA KBM, POLFINALE, 1. TEKMA

Rogaška Slatina, sobota, 6. maj:

ROGAŠKA : ZLATOROG LAŠKO 66:72 (20:22, 10:13, 20:16, 16:21)

*Izid v zmagah. Polfinalni niz državnega prvenstva se igra na dve zmagi.

Deli z ostalimi
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email